Knjižnica semen

Knjižnica semen je projekt, katerega nosilka je Goriška knjižnica Franceta Bevka. Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej ne izposojamo knjig, temveč DOMAČA SEMENA.

Z umeščenostjo knjižnic semen v javno knjižnico izpostavljamo izobraževalno funkcijo, posameznike vzpodbujamo k aktivnemu delovanju v svoji skupnosti in prispevamo k ohranitvi kulturne in naravne dediščine. Načelo knjižnic semen je promocija biotske raznovrstnosti, lokalne pridelave hrane ter samooskrbe. Njeno vodilo je izposodi – vzgoji – deli. 

Knjižnic semen bo zaenkrat delovala v osrednji knjižnici v Slovenski Bistrici. Namen knjižnice semen je  vsekakor v prvi vrsti je ohraniti domača semena.

 Za izposojo iz knjižnice semen je treba biti član knjižnice. Izposoditi si bo mogoče do deset različnih vrst semen na sezono, ki jih posadimo, vzgojimo nove rastline in del pridobljenih semen vrnemo v knjižnico.

Namen knjižnice je tudi vzpodbuditi vzgajanje domačih rastlin in pridobivanje semen in v  knjižnici imamo veliko gradiva z uporabnimi informacijami na to temo, ki jih obenem ponudimo uporabnikom knjižnice. V projektu ima naša knjižnica še dva partnerja, in sicer Inštitut Se-me ter Zeliščni vrt in kmetija Majnika, saj v prihodnje načrtujemo več predavanj in delavnic na temo vzgoje rastlin in pridobivanja semen.          

04 knjižnica semen logo RGB 01 v razmerjuPogoj za sodelovanje v Knjižnici semen je veljavno članstvo v Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica. Za izposojo semen se uporablja posebna aplikacija, ki je enostavna in je namenjena samostojni uporabi. Z navodili vas vodi skozi izposoje in vračanja semen. Lahko pa se obrnete tudi na osebje v knjižnici, z veseljem vam bomo pomagali.

Knjižnica semen bo aktivna v sezoni vrtnarjenja – to je od februarja do oktobra. V preostalem času bo Knjižnica semen zaprta.

Knjižnica semen deluje na zaupanju in odgovornosti posameznika. Vsak član Knjižnice semen odgovarja za semena, ki jih vrne v Knjižnico. Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica ne prevzema odgovornosti, ki je povezana z vzgojo semen, rastlin, plodov in njihovega uživanja.

 

Kje se nahaja Knjižnica semen?

V časopisni čitalnici osrednje knjižnice v Slovenski Bistrici.

Pregled zaloge semen: 

Katalog s pregledom zaloge semen odprete s klikom na povezavo:  https://zalogasemen-sbi.ekoapps.si/

Publikacija Knjižnica semen

5b2e473d 75a7 4396 abb8 ecac8d3b659d3834dda7 3cfb 405b a0de d05b6f794d56 13612085c b989 4fc4 805d 09a0f2e3312ebffefb19 85b4 4de7 b501 d7e46d6254e0