Predavanje Ljuba Polesa o pomembnih socialnih kompetencah za uspešno graditev medsebojnih odnosov

Psihoterapevt Ljubo Poles je predavanje začel z zanimivo indijansko zgodbo. Dedek pripoveduje vnuku o hudobnem in dobrem volku. Na koncu vnuk vpraša dedka, kateri volk pa zmaga. Dedek odgovori, da tisti, ki ga hraniš.

Avtor razlaga, da ima vsak posameznik svoj odtis, ki ga prispeva v odnosu. Človek ima 5 stebrov identitete (telesnost, socialno mrežo, delo in dosežke, materialno varnost in področje vrednot), ki imajo pomembno vlogo pri kvaliteti odnosov.

Predstavil nam je delo dr. Hrvoja Handla, ki je raziskoval motnje hranjenja pri moških. Ta tema je  zanimiva, saj vzroki posledic, ki jih trpijo ti moški, izhajajo že iz otroštva. Fantkom se je govorilo, da ne smejo jokati, ne smejo pokazati svojih čustev. Danes pa se zavedamo, da so lastna čustva zelo pomembna v življenju in jih ne smemo zatirati.

Predavatelj je tudi poudaril dejstvo, da je internet za medsebojne odnose prinesel veliko slabega. Dandanes opažamo družbo na kavi, kjer vsi gledajo v telefone. Prav tako so se pojavili influencerji ali vplivneži, ki prikazujejo sebe v najboljši luči in se ne zavedajo, kako lahko s svojimi objavami negativno vplivajo na druge.

Povedal nam je, da medsebojni odnosi pomenijo v bistvu srečanje več svetov, zato se moramo zavedati drugačnosti in biti pripravljeni to drugačnost tudi sprejemati. Pomembno je, da pri sebi podpiramo pozitivne navade, ki pozitivno vplivajo na odnose, kot so podpiranje, opogumljanje, odprto poslušanje, sprejemanje, zaupanje in spoštovanje.

Predavatelj se je dotaknil tudi empatije in sočutja, ki sta zelo pomembna pri odnosih. Razlaga, da je empatija v bistvu možnost vživljanja v drugega in je nujna za preživetje.

Dal nam je tudi izziv, in sicer da se poskusimo do tujcev vesti kot do  svojih bližnjih, da jim pomagamo, smo prijazni, in to brez predsodkov. Zvečer pa poskusimo ozavestiti svoje občutke, ali se zaradi tega počutimo bolje, slabše.

Več o tej temi si lahko preberete v knjigah avtorja Piera Ferruccija, ki jih priporoča predavatelj.

Tadeja Skrbinek

thumb_391616961_627395709594076_8915330450177035247_n.jpg391612036 627395712927409 8098222502492527161 n