ZAKLJUČNA PRIREDITEV BRALNO SPODBUJEVALNEGA PROJEKTA POLETAVCI

Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica se je med letošnjimi počitnicami že tretje leto zapored pridružila BRALNEMU PROJEKTU POLETAVCI – POLETNI BRALCI, katerega nosilka je Mestna knjižnica Ljubljana. Koordinatorka projekta je Darja Kolar.

Projekt Poletavci je bil tudi to poletje zelo dobro sprejet med mladimi bralci od šestega do dvanajstega leta starosti, prav tako pa tudi med njihovimi starši. Med počitnicami so izbrali 30 dni in brali 30 minut na dan. Prebrano so zapisovali v bralni seznam, starši pa so s podpisom potrdili, da so njihovi otroci res brali. Projekt Poletavci je v Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica in vseh njenih krajevnih knjižnicah zaključilo neverjetnih 252 mladih bralcev. V letošnjem poletju se je knjižnica prvič pridružila tudi projektu NajPoletavci. Vsi, ki so šteli vsaj trinajst let in ne več kot šestnajst ter so prebrali vsaj tri knjige in o njihovi vsebini tudi kaj zapisali, so postali najboljši poletni bralci. V projektu NajPoletavci smo prejeli kar 26 bralnih seznamov. Prav vsi so se razveselili bralne spodbude, ki so jo vzeli zelo resno in odgovorno.

Projekt poteka vsako leto od 10. junija do 10. septembra. Namen projekta je spodbujati branje in obiskovanje knjižnice tudi v času počitnic. Otroci lahko berejo karkoli (knjige, revije, časopise …). Pomembno je, da otrok vztraja pri branju tako dolgo, da ga zgodba posrka vase in mu postane zanimiva. Ob tem pa mu bogati njegovo znanje, bralne navade in govor ter širi besedni zaklad in njegovo širino obzorja. Ključnega pomena je, da otroci s pomočjo branja v projektu sami pridejo do spoznanja, da so v veščini branja napredovali in jim je le-to postalo rutina in dobra navada za vse dni v letu.

Za zaključek projekta je knjižnica podarila gledališko predstavo Drama, da te kap v izvedbi Stana Dirdenyja in dr. Vesne Novak (društvo Lepe besede).

Sledilo je žrebanje glavne nagrade. Izžrebani sta bili Ela Tot – Poletavka in Maja Vivod – NajPoletavka. Sponzorja glavne nagrade sta bili Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica in trgovina Hervis. Vsi sodelujoči so prejeli tudi priznanje in majico. Priznanje lahko vnovčijo kot eno prebrano knjigo pri bralni znački.

Projekt bomo za naše mlade bralce ponovno pripravili v naslednjih poletnih počitnicah. Vsem iskrene čestitke in pozdrav do naslednjega bralnega izziva.
(Tanja Jakolič)

PO2PO3PO4 1PO5PO6PO7PO8 1PO9PO10PO11PO12POL1