Dnevi zbiranja semen

V Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica bo kmalu na voljo še ena novost. Knjižnica namreč pristopa k projektu knjižnica semen, ki bo namenjena izposoji semen in je eden od načinov ohranjanja biotske pestrosti kulturnih rastlin, ki temelji na brezplačni izmenjavi semen. Namenjena je posameznikom, ki doma pridelujejo vrtnine in se zavedajo rabe zdravih domačih semen ter ohranjanja avtohtonih vrst. V Sloveniji je začetnica in nosilka projekta Goriška knjižnica Franceta Bevka.

Knjižnice semen so se začele pojavljati kmalu po letu 2000, veliko jih ima prostor v javnih knjižnicah, saj splošne knjižnice ponujajo vedno več inovativnih dejavnosti in s tem pomembno vplivajo na lokalno skupnost, v kateri obstajajo.

Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, le da se v njej izposojajo domača semena, iz katerih se vzgoji rastline ter se pridela nova semena, ki se vrnejo v knjižnico.

V knjižnici semen bodo lahko sodelovali člani Knjižnice Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica. Za izposojo se bo uporabljala posebna aplikacija, ki je enostavna in prilagojena uporabniku ter z navodili vodi skozi proces izposoje in vračanja semen.

DNEVI ZBIRANJA SEMEN

ZBIRANJE SEMENV knjižnici bodo v marcu potekali dnevi zbiranja semen, zato vas vabimo, da v kolikor imate domača semena in jih je več, kot jih potrebujete, da jih prinesete v katero od naši knjižnic ter darujete knjižnici semen (Osrednja knjižnica Slovenska Bistrica, Knjižnica Poljčane, Knjižnica Pragersko, Knjižnica Oplotnica, Knjižnica Tinje, Knjižnica Kebelj, Knjižnica Makole). Paziti je treba le, da ste semena vzgojili sami in da poznate osnovne podatke o rastlini. Zelo bomo veseli vašega prispevka k delovanju knjižnice semen. Ohranimo kulturno in naravno dediščino in ustvarimo prijetne vezi med člani skupnosti.

Semena lahko prinesete kadarkoli v času odprtosti knjižnice. Zbiranje bo potekalo v marcu 2024 v vseh naših knjižnicah ter na predavanjih Miše Pušenjak, ki bodo potekala v marcu v naših knjižnicah.