LETO, KI SE JE IZTEKLO

Začetek novega leta je čas, ko se za hip ustavimo in se ozremo nazaj, v leto, ki je za nami. Pa naredimo nekakšno inventuro, kje pravzaprav smo in nastavimo jadra tako, da se bodo v celoti napolnila z vetrom. V resnici se je vsake toliko časa dobro ozreti nazaj in si ogledati pot, ki smo jo skupaj z vami, našimi bralci in obiskovalci, prehodili, saj nam vedno znova potrjujete, da je naše delo pomembno ter dragoceno. Pa poglejmo v leto 2023, v leto, ki se je izteklo.

Zgodilo se je marsikaj čudovitega, pomembnega, vzpodbudnega in pozitivnega, za nas navdihujočega in na trenutke zelo intenzivnega. Naš urnik je bil tudi zaradi tega še bolj živahen in izpopolnjen. Odvilo se je mnogo trenutkov, na katere smo ponosni in so vredni, da se jih spomnimo tudi v obliki fotografij, ujetih v objektiv zaposlenih v Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica.

KOLAŽ 2023 002Zagotovo je eden izmed najpomembnejših dogodkov, ki jih je potrebno omeniti, Stepišnikovo strokovno posvetovanje 2023, pod sloganom Beremo življenje. Posvet je v polni Viteški dvorani gradu Slovenska Bistrica potekal v mesecu maju, ob 160-letnici ustanovitve Slovenske bukvarnice in Bralnega društva pod Pohorjem. Posveta se je udeležilo 14 vabljenih referentov iz lokalnega okolja ter referentke iz Mariborske knjižnice – osrednje območne knjižnice, in Knjižnice Lenart. Osrednja referentka je bila dr. Dragica Haramija.

Kot prva knjižnica v Sloveniji je Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica s strani Ministrstva za javno upravo prejela zlato priznanje za kakovost, poimenovano Uspešen uporabnik CAF.  Model CAF je skupni ocenjevalni okvir za organizacije javnega sektorja, ki ga s ciljem izboljšanja svojega delovanja dandanes uporablja več kot 4000 organizacij v 55-ih državah po svetu. V mesecu maju so zunanji ocenjevalci, strokovnjaki na področju kakovosti, ocenili sodelovanje knjižnice v procesu CAF in izvedli evalvacijo zadnje samoocene ter uresničevanje akcijskega načrta izboljšav. Podali so zaključno poročilo in sklep o kakovostnem delovanju organizacije.

V osrednji in krajevnih knjižnicah smo izvajali različne dogodke. Literarne večere, potopisna predavanja, pravljični večer, različne druge prireditve z zanimivimi gosti, ki so nam predajali svoje znanje in izkušnje za življenje. Prav tako smo gostili kaligrafske tečaje S svetom ustvarjalnosti Natalije Resnik. Za otroke so se nadaljevale pravljične urice z ustvarjanjem za naše najmlajše, otroke smo večkrat povabili na otroške gledališke predstave v osrednji in krajevnih knjižnicah. V času zimskih in poletnih počitnic smo otroke vabili v skrbno pripravljene ustvarjalne kotičke vsak počitniški dan. V Knjižnici Makole smo nadaljevali s projektom Knjižni zakladi malega Lovra. Projektu se je priključila tudi enota VVZ Otona Župančiča Slovenska Bistrica, enota Šmartno na Pohorju. V naših prostorih so se ponovno odvijali tečaji robotike z LEGO kompleti. Vodili smo bibliopedagoške ure v prostorih knjižnice in izven, nadaljevali s projektom Rastem s knjigo ter se v tretje pridružili poletnemu bralnemu projektu Poletavci in NajPoletavci, ob zaključku akcije pa smo sodelujoče otroke nagradili in jih povabili na odmevno zaključno prireditev.

Nadaljevali smo sodelovanje v skupnih projektih s Klubom študentom Slovenska Bistrica, Centrom Metulj Slovenska Bistrica in z Omrežjem E-seniorji.

V preteklost ste večkrat pohvalili vrečko bralnega presenečenja – Presenečko, zato smo vas z njihovimi vsebinami presenečali še naprej in vam pripravljali bralne pakete za otroke in odrasle. Znova smo bralce pozvali k druženju v obliki bralnega kluba, z namenom spodbujanja poglobljenega branja in refleksiji prebranega. V letu 2023 smo v knjižnici prvič organizirali delavnice kreativnega pisanja, v katerih se sodelujoči izpopolnjujejo v pisanju zgodb. Sodelovali smo pri kampanji v Tednu slovenskih splošnih knjižnic, Tednu vseživljenjskega učenja (TVU), Nacionalnem mesecu skupnega branja, festivalu Dnevi poezije in Vina, skozi vse leto smo organizirali zanimive tematske razstave, ki smo jih pripravili sami, tudi v sodelovanju s festivalom Dojiva se ali pa so z razstavljenimi izdelki svoje delo predstavili lokalni ustvarjalci. V vseh naših knjižnicah smo vas vabili na individualno izobraževanje za Cobiss+ in mCobiss. Seveda ne smemo mimo že dobro utečene Vošnjakove bralne značke za odrasle, ki smo jo naslovili Pohorje pripoveduje in kjer moramo še posebej pohvaliti naše pridne bralce, posebej tiste, ki so v projektu sodelovali vseh deset let. Meseca decembra smo vas pričeli pozivati, da nam zaupate svoje misli, pričakovanja ali želje. Z roko zapisane besede, ki jih namenjate drugim pod imenom Svetu pošiljamo dobre misli bomo razstavili ob tednu pisanja z roko v januarju 2024.

V drugi polovici leta smo se v osrednji knjižnici lotili večje obnove tal pionirske knjižnice in dnevne čitalnice, kjer so sedaj tla dobesedno sijajna. Prav tako ste morda med letom v knjižnici kje srečali pleskarje, ki so z barvo lepšali knjižnične prostore.

Zadnji mesec v letu smo pridobili še eno pomembno pridobitev za uporabnike. Na voljo je namreč nova storitev za prevzem naročenega knjižničnega gradiva v paketniku Direct4me. Paketnik je namenjen brezstičnemu prevzemu naročenega knjižničnega gradiva – 24 ur na dan vse dni v tednu. Nahaja se ob zadnjem dvoriščnem vhodu v knjižnico.  

Verjamemo, da bomo v letu, ki je pred nami, skupaj ustvarili še več zgodb in spominov. Vabljeni skozi velika zelena vrata osrednje knjižnice in v vse krajevne knjižnice med Halozami in Pohorjem.

Foto: Janja Pepelnak
Tekst: Tanja Jakolič