Z velikim veseljem smo tokrat gostili gospo Metko Ternjak Gomboc, ki nam je predala svoje znanje in izkušnje o ingverju. O gojenju, uporabi v kulinariki in njegovih zelo širokih pozitivnih učinkih na telo.
Gospa Metka je velika zagovornica zdravega, aktivnega, naravi prijaznega življenja. Vzpodbuja ljudi, da naredijo nekaj za svoje zdravje, okolje in tudi za svoje denarnice. Zase pravi, da je strastna vrtnarka, ki jo je za vrtnarjenje navdušila njena babica. Svoje izkušnje in znanje na različne načine posreduje že vrsto let.
Čeprav ingver ni avtohtona rastlina, jo lahko gojimo tudi pri nas. Ingver je superživilo in je ena izmed najstarejših začimb, ki jo je človek začel uporabljati. Je zdravilo stoterih bolezni. Lahko ga uživamo v različnih oblikah - svežega, v prahu ali kandiranega, lahko pa ga tudi namakamo. Njegova ostrina je odvisna od tega, koliko časa je bil v zemlji in v kakšni obliki ga uporabljamo. S sušenjem se njegova ostrina okrepi.
Predavateljica se je dotaknila tudi vzgoje in uporabe kurkume. Seveda jo uporabljamo v kulinariki, pri izdelavi kozmetike - v zobnih pastah ali kot barvilo.
Obiskovalci so lahko za pokušino razvajali svoje brbončice s kroglicami, sestavljene iz ingverja, oreščkov in kakavovega masla. Bile so odlične.
(Tanja Jakolič)