Slovenija - častna gostja na Frankfurtskem knjižnem sejmu 2023 - SATOVJE BESED

F SEJEM 4Slovenija je bila častna gostja slovitega knjižnega sejma v Frankfurtu, 75. po vrsti. Odvijal se  je med 18. in 22. oktobrom 2023. Tam se je obiskovalcem, ljubiteljem pisane besede, literarni, založniški in kulturni stroki Slovenija predstavila pod sloganom Satovje besed.

V paviljonu, ki ga je uradno odprla ministrica za kulturo Asta Vrečko, so bili izpostavljeni najbolj prevajani slovenski avtorji v zadnjih nekaj letih za otroke in odrasle. Le-ti so Slavoj Žižek, Evald Flisar, Drago Jančar, Goran Vojnovič, Aleš Šteger, Lila Prap, Manica Musil, Jana Bauer ter drugi. Posebna pozornosti je bila namenjena dvema najbolj prevajanima slovenskima knjižnima zvrstema, poeziji in filozofiji. Posebne pozornosti sta bila deležna Drago Jančar in nova, vzhajajoča zvezda Ana Marwan. V ospredju so bili tudi zamejski avtorji, kot so Florjan Lipuš, Maja Haderlap in Dušan Jelinčič. Kot uvod v slovensko častno gostovanje v Bologni prihodnje leto pa so na sejmu ob slovenski stojnici pripravili razstavo ilustracij.

Frankfurtski knjižni sejem v številkah

Največja založniška in literarna prireditev na svetu je letos pritegnila rekordnih 215.000 obiskovalcev. Slovenija se je na sejmu predstavila na 2.400 kvadratnih metrih v glavni dvorani sejma (Forum), kjer sta bila dva manjša prireditvena avditorija, kavarna in prireditven oder ter stojnica. V kavarni je bilo moč kupiti slovenske kulinarične dobrote in pijače. Skupno je Slovenija v času sejma in pred sejmom pripravila okoli 250 dogodkov, na 22 različnih lokacijah, od teh jih je okoli 80 potekalo v slovenskem paviljonu, veliko pa tudi v samem mestu Frankfurt. Med 65 avtorji, ki so se predstavili v okviru Slovenije, je bilo 34 avtoric in 31 avtorjev, katerih dela so bila prevedena v zadnjih dveh letih. Na letošnjem sejmu je sodelovalo več kot 4200 razstavljavcev iz 95 držav.

V domačih in tujih medijih lahko beremo odzive domače in mednarodne strokovne javnosti na slovensko predstavitev na sejmu. Odzivi slovenskih avtorjev in strokovne javnosti so v večini pozitivni. Mednarodna strokovna javnost pa je najbolj presenečena nad bogastvom literature in navdušena nad raznolikostjo žanrov, na katero smo lahko kot narod še posebej ponosni. Prav tako je nemško in mednarodno javnost navdušila svetlost, igrivost in na drugi strani mirnost paviljona, kjer so bile v središču prevedene knjige slovenskih avtorjev.

Na sklepni slovesnosti 75. Frankfurtskega knjižnega sejma je Slovenija naziv častne gostje predala Italiji, ki bo častna gostja na naslednjem knjižnem sejmu.

(Tanja Jakolič)

F SEJEM 1F SEJEM 2F SEJEM 3